Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τρόποι προστασίας από την ακτινοβολία



 Κινητά τηλέφωνα
Απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας κατά την διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή καλώδιο hands-free.
Μην έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας όταν μιλάτε από hands free, καθώς τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.
Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το όταν είναι πραγματικά απαραίτητο – επικοινωνήστε καλύτερα με SMS

Προτιμήστε τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν κάνετε κλήσεις μεγάλης διάρκειας.
Προτιμήστε να κάνετε κλήσεις όταν έχετε σήμα 3G καθώς η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ λιγότερη από ότι όταν έχετε σήμα 2G.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί (καλύτερο σήμα υπάρχει συνήθως δίπλα στα παράθυρα).
Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ αφού η ακτινοβολία του ανακυκλώνεται εσωτερικά ανακλώμενη στις μεταλλικές επιφάνειες, ενώ καθώς μετακινήστε το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.
Η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται αφού αποτελεί ασθενή αλλά μόνιμη πηγή ακτινοβολίας (εξαίρεση: όταν μιλάτε πολύ στο κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα σε χώρους με κακό σήμα, είναι προτιμότερο να έχετε το τηλέφωνο μακριά και να μιλάτε από το bluetooth).
Μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.
Μην αφήνετε το τηλέφωνο ανοιχτό δίπλα σας όταν κοιμάστε, αφού και σε stand by στέλνει σήμα κάθε λίγα λεπτά στην πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας (σε 2G mode).
Προτιμήστε κινητά τηλέφωνα στα οποία η κεραία είναι εμφανής εξωτερικά (και όχι ενσωματωμένη εσωτερικά όπως συμβαίνει στα περισσότερα μοντέλα) γιατί εκπέμπει πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη ισχύ για να πιάσει σήμα.
Αν χρησιμοποιείτε smartphone, ενεργοποιείτε την δυνατότητα κατεβάσματος δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μόνο την ώρα που θέλετε να περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Τα περισσότερα applications, κατεβάζουν συνέχεια δεδομένα όταν μπορούν, αυξάνοντας σημαντικά την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σας.



Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης)ακτινοβολούν συνεχώς.
Είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας ή σε υψώματα (κυρίως δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε κτίρια του ΟΤΕ, της Cosmote, της Vodafone και της Wind, σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.)
Υπάρχουν παντού - όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή, τόσο περισσότερες οι κεραίες.
Επιβαρύνονται περισσότερο τα δωμάτια που έχουν οπτική επαφή με τις κεραίες.
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, διαφημιστικές πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά κ.α. (βλέπε κάτω φωτό από Σύλλογο Κηφισιά SOS).
Αν το κινητό σας τηλέφωνο έχει χαμηλό σήμα στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος σας (Cosmote ή Vodafone ή Wind) δεν έχει κεραία κοντά σας ή δεν φτάνει το σήμα του στο χώρο σας. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει δίπλα σας κεραία από τους άλλους 2 πάροχους.
Μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας εξαιτίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας της περιοχής σας (εμφανών και μη) χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Ο εντοπισμός των πιο επιβαρημένων σημείων θα σας βοηθήσει να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας (wireless hotspots).
Απλές λύσεις προστασίας από τις ασύρματες ακτινοβολίες προσφέρουν σήμερα και τασύγχρονα υλικά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης που ανακλούν τις ασύρματες ακτινοβολίες σε ποσοστό > 99%.
Δεδομένου ότι τα τζάμια είναι τα σημεία διείσδυσης του μεγαλύτερου ποσοστού εξωτερικών ασύρματων ακτινοβολιών, η μεγαλύτερη μείωση στις ακτινοβολίες από κεραία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση αυτοκόλλητης μεμβράνης ή κουρτίνας ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού (ειδικά σε αυτά που βλέπουν προς την κεραία).
Οι τοίχοι των κτιρίων εμποδίζουν ένα μέρος της εξωτερικής ασύρματης ακτινοβολίας ανάλογα με το πάχος τους και το είδος του δομικού υλικού. Βάφοντας και τους τοίχους με μπογιά ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ή τοποθετώντας πλέγμα ανοξείδωτου χάλυβα (ακόμη και στο πάτωμα) μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ακτινοβολιών στο χώρο.
Πιο πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οι κουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες δεν αφήνουν να διεισδύσει η ακτινοβολία από καμία κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη διατάραξη του ύπνου σας από τωρινές αλλά και μελλοντικές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας.

Ασύρματο ίντερνετ (WI-FI ή WLAN)
Το ασύρματο μόντεμ-ρούτερ που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στο ίντερνετ ακτινοβολεί συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν έχετε ενεργοποιήσει τον υπολογιστή, το λάπτοπ ή το κινητό σας.
Απενεργοποιήστε την ασύρματη λειτουργία του μόντεμ –ρούτερ σας (συνήθως πατώντας κάποιο κουμπί - ρωτήστε τον κατασκευαστή του αν δεν γνωρίζετε πως) και χρησιμοποιείστε καλώδιο δικτύου (ethernet) για να συνδέσετε τον υπολογιστή σας.
Σε περίπτωση μη απενεργοποίησης της ασύρματης λειτουργίας του μόντεμ ρούτερ, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάτε πολύ χρόνο και κλείνετε το μόντεμ τουλάχιστον κατά τις βραδινές ώρες.
Δεν θεωρούμε ασφαλή εναλλακτική ούτε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet, το οποίο περνάει σήμα υψηλής συχνότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας.

Ασύρματα Τηλέφωνα
Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου ακτινοβολεί μόνο την ώρα που μιλάτε ενώ η βάση του ασύρματου τηλεφώνου ακτινοβολεί συνεχώς.
Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο σας με ενσύρματο ή με ένα ασύρματο τηλέφωνο μηδενικής ακτινοβολίας (σε κατάσταση αναμονής), η βάση του οποίου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο όταν πραγματοποιείτε κλήσεις.
Σε περίπτωση μη αντικατάστασης του ασύρματου τηλεφώνου, τοποθετήστε το όσο το δυνατόν πιο μακριά από χώρους όπου περνάτε πολύ χρόνο και κυρίως από το υπνοδωμάτιο.
Κατά τη διάρκεια των κλήσεων ενεργοποιείτε την ανοιχτή ακρόαση και τοποθετείτε το ακουστικό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας

Τι να κάνετε για τις ασύρματες συσκευές (ασύρματα τηλέφωνα, ρούτερ κ.α.) των γειτόνων σας
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι πλέον διαθέτουν ασύρματο τηλέφωνο και ίντερνετ (ή άλλες κεραίες ασύρματων εκπομπών όπως baby monitors, ενισχυτές σήματος κινητής τηλεφωνίας κ.α.), είναι πιθανό να εκτίθεσθε σε υψηλά επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας εξαιτίας των γειτόνων σας.
Είναι συχνό το φαινόμενο άτομα τα οποία δεν διαθέτουν ασύρματες συσκευές και μιλούν ελάχιστα στο κινητό τους, να εκτίθενται σε αθροιστικά υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από τους βαρείς χρήστες κινητών και κάθε είδους ασύρματης τεχνολογίας, λόγω της ακούσιας έκθεσης τους στις ακτινοβολίες από γειτονικά ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνονται από γειτονικές ασύρματες πηγές οι χώροι όπου περνάτε πολύ χρόνο (και ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο σας) χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Σε περίπτωση που υπάρχουν υψηλές τιμές ακτινοβολίας εξαιτίας των γειτόνων σας, μπορείτε να μετακινήσετε τo κρεβάτι, το καθιστικό ή το γραφείο σας ώστε να βρίσκονται μακριά από τα σημεία υψηλών τιμών ασύρματης ακτινοβολίας (wireless hotspots).
Ύφασμα που ανακλά τις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να τοποθετηθεί στο καθιστικό ή το κρεβάτι σας όταν η πηγή ακτινοβολίας βρίσκεται στον από κάτω χώρο.
Με ειδικές μπογιές ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης μπορείτε να βάψετε συγκεκριμένους τοίχους από τους οποίους προέρχεται η ασύρματη ακτινοβολία.
Πιο πρακτική λύση, τουλάχιστον για το χώρο του υπνοδωματίου, αποτελούν οικουνουπιέρες ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σεπολυκατοικίες με δεκάδες ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα ίντερνετ.

Ηλεκτρικές συσκευές - Φωτισμός
Απομακρύνετε όσο είναι εφικτό σημεία πολύωρης παραμονής (π.χ. κρεβάτι, καθιστικό, γραφείο) από:
συσκευές μεγάλης κατανάλωσης όπως η κουζίνα, ηλεκτρικές θερμάστρες, ενδοδαπέδια θέρμανση, μπόιλερ κ.α.
μετασχηματιστές συσκευών χαμηλής τάσης όπως φορτιστές, ηλεκτρικά ρολόγια, laptop, εκτυπωτές, φωτιστικά 12V κ.α.
συσκευές με ηλεκτρικό μοτέρ όπως το ψυγείο κ.α
μετρητή ρεύματος και ηλεκτρικό πίνακα
εναλλάκτη (inverter) και φορτιστή φωτοβολταικού συστήματος
λέβητα και άλλες ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις
Ηλεκτρικές συσκευές όπως οι ξυριστικές μηχανές, το πιστολάκι για τα μαλλιά, τα μπλέντερ, η ηλεκτρική σκούπα κ.α. δημιουργούν γύρω τους πολύ υψηλά μαγνητικά πεδία. Ωστόσο, επειδή η χρήση τους είναι συνήθως μικρής διάρκειαςδεν θεωρούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν παραμένουσες βιολογικές επιπτώσεις(πιθανή εξαίρεση τα άτομα με ηλεκτρουπερευαισθησία).
Περιορίστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μη γραμμικού φορτίου, οι οποίες παραμορφώνουν το σήμα του ηλεκτρικού δικτύου: λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, αντάπτορες εναλλασσόμενου ρεύματος, διακόπτες dimmer με ηλεκτρονικό ρυθμιστή έντασης κ.α.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας σε φωτιστικά στα οποία βρίσκεστε κοντά πολλές ώρες. Χρησιμοποιείστε τους μόνο σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με τους λαμπτήρες LED αν και εκπέμπουν χαμηλότερες ακτινοβολίες, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια τους λόγω του εντονότερου φωτός τους.
Ασφαλέστερες επιλογές αποτελούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (όσο ακόμη υπάρχουν στην αγορά) και πολλοί τύποι λαμπτήρων αλογόνου που δεν περιέχουν ηλεκτρονική διάταξη.
Απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κρεβάτι του υπνοδωματίου σας (φωτιστικά, ξυπνητήρι με καλώδιο κ.α.), ειδικά αν αυτές έχουν διπολικό φις (αντί για σούκο).
Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ή στρώματος νερού. Εναλλακτικά βγάζετε τα από την πρίζα πριν κοιμηθείτε.
Οι επίπεδες οθόνες νέας τεχνολογίας (LCD) εκπέμπουν χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολιών σε σχέση με τις παλαιότερου τύπου (CRT κλπ). Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να κάθεστε σε πολύ κοντινή τους απόσταση.
Μάθετε τα επίπεδα ακτινοβολίας στα οποία σας εκθέτουν οι παραπάνω πηγές και όλους τους τρόπους για να τα μειώσετε, χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Φορητοί υπολογιστές (laptop)
Η χρήση laptop αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης σε τεχνητές ακτινοβολίες για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Λόγω της κοντινής επαφής με το σώμα μας τα παραγόμενα από τη συσκευή ηλεκτρομαγνητικά πεδία μας εκθέτουν σε υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων λόγω της μπαταρίας, των καλωδίων και των ηλεκτρικών τους κυκλωμάτων και υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών συχνοτήτων λόγω των κεραιών WLAN ή Wi-Fi που χρησιμοποιούν για να συνδεθούν ασύρματα με τα μόντεμ ρούτερ
Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τη χρήση laptop με βλάβες στο DNA και υποβάθμιση της αναπαραγωγικής ικανότητας.
βγάζετε το από την πρίζα και χρησιμοποιείτε το μόνο με την μπαταρία όσο αυτή είναι φορτισμένη (στατικά πεδία βιολογικά πιο φιλικά στον άνθρωπο από τα εναλλασσόμενα)
απομακρύνετε τo laptop μπορείτε να το από το σώμα σας με τη βοήθεια ενόςεξωτερικού πληκτρολογίου
τοποθετώντας επιπλέον το laptop σε κάποια βάση για laptop, η οθόνη ανυψώνεται στο εργονομικά σωστό ύψος του κεφαλιού και αποφεύγετε μελλοντικά προβλήματα στον αυχένα
απενεργοποιείτε την ασύρματη λειτουργία του laptop (αλλά και του desktop, tablet και κινητού σας) όταν δεν σας είναι απαραίτητη. Η κεραία τους εκπέμπει ακτινοβολία ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ!
αντικαταστήστε την ασύρματη σύνδεση του ίντερνετ με ενσύρματη, χρησιμοποιώνταςκαλώδιο δικτύου για να συνδέσετε τον υπολογιστή με το μόντεμ
εναλλακτικά χρησιμοποιείστε το σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο που αποκαλείται Broadband over power lines (BPL) ή power-line Internet (Βάζετε έναν αντάπτορα Powerline σε μια πρίζα και τον συνδέετε με το router και τους υπόλοιπους αντάπτορες Powerline σε πρίζες των απομακρυσμένων δωματίων που θέλετε να έχετε ίντερνετ και τις συνδέετε με τους εκεί Η/Υ ή λάπτοπ). Η τεχνολογία αυτή ωστόσο δεν αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο της δικτύωσης με καλώδιο ethernet αφού περνάει σήμα υψηλής συχνότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας, επιβαρύνοντας την υπάρχουσα ακτινοβολία των καλωδίων (ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία).
Καλώδια κτιριακών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Τα εντοιχισμένα ηλεκτροφόρα καλώδια παράγουν ηλεκτρικά πεδία 24 ώρες το 24ωρο ενώ παράγουν και μαγνητικά όταν καταναλώνουμε ρεύμα (ανάβουμε τα φώτα, λειτουργούμε ηλεκτρικές συσκευές κ.α.).
Η ακριβής θέση των καλωδίων που τροφοδοτούν ένα χώρο συνήθως δεν είναι εμφανής ενώ συχνά ο χώρος μπορεί να επηρεάζεται και από κυκλώματα που ρευματοδοτούν άλλα διαμερίσματα, ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις του κτιρίου κ.α.
Ελλείπεις γειώσεις ή σφάλματα στην μόνωση των καλωδίων δίνουν συχνά ασυνήθιστα υψηλές μετρήσεις ηλεκτρικών πεδίων.
Υψηλά μαγνητικά πεδία δημιουργούνται συχνά εξαιτίαςλανθασμένων ηλεκτρικών συνδέσεων (π.χ. ένωση ουδετέρων αγωγών από διαφορετικά κυκλώματα) οι οποίες αποτελούν και κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξία.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι συνηθέστερες αιτίες υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι οι ιδιομορφίες του τοπικού δικτύου διανομής ρεύματος χαμηλής τάσης και τα σφάλματα στις συνδεσμολογίες των ηλεκτρικών κυκλωμάτων των κατοικιών. Μόνο το 23% των περιπτώσεων υψηλών τιμών οφείλεται στις γραμμές υψηλής τάσης!
Υψηλές τιμές ακτινοβολίας που οφείλονται στα καλώδια του σπιτιού σας, μπορούν να εντοπιστούν εύκολα χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων
Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης για διαπιστώσετε αν από τους χώρους σας περνούν καλώδια που προκαλούν υψηλές τιμές ακτινοβολίας, αν υπάρχουν σφάλματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της κατοικίας και πως να τα διορθώσετε και πολλούς άλλους απλούς τρόπους για να μειώσετε την καθημερινή σας έκθεση στις ακτινοβολίες.
  
Πυλώνες, καλώδια και υποσταθμοί ΔΕΗ
Γραμμές μεταφοράς υψηλής (150 kVolt) και υπερυψηλής τάσης (400 kVolt) περνούν από πολλές κατοικημένες περιοχές και συνδέονται με το πυκνό δίκτυο διανομής μέσης (20kV) και έπειτα χαμηλής τάσης (400/230 Volt)
Για τη σύνδεση των γραμμών χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές υποβιβασμού της τάσης (υποσταθμοί ΔΕΗ)
Στην Αθήνα υπάρχουν 3.500 υποσταθμοί της ΔΕΗ εγκαταστημένοι σε υπόγεια κατοικιών και 12.000 σε υπαίθριους χώρους.
Τα ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπουν τα καλώδια και οι υποσταθμοί της ΔΕΗ επηρεάζουν συνήθως μόνο τους εξωτερικούς χώρους αφού μπλοκάρονται από τα περισσότερα οικοδομικά υλικά. Στις υπόγειες γραμμές διανομής τα ηλεκτρικά πεδία μηδενίζονται λόγω της γείωσης τους.
Οι τιμές των μαγνητικών πεδίων που εκπέμπουν δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν αφού εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η κατανάλωση ρεύματος, η διάταξη των αγωγών ηλεκτρισμού, οι συνδέσεις του τοπικού δικτύου διανομής κ.α.
Το τρεμοπαίξιμο οθόνης της τηλεόρασης ή του υπολογιστή σας αποτελεί πιθανή ένδειξη παρουσίας πολύ υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων.
Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεται η κατοικία σας από το ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής σας χρησιμοποιώντας ένα Μετρητή Ακτινοβολίας Χαμηλών Συχνοτήτων ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

2 σχόλια:

  1. Όλο το υλικό του άρθρου είναι από την ιστοσελίδα της Home Biology https://www.home-biology.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. The best way to get started with the Baccarat table
    It's a 바카라 table game where febcasino two 메리트 카지노 players take turns betting cards (with the dealer sitting). Players bet from a fixed

    ΑπάντησηΔιαγραφή