Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας


   Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή αλλιώς σταθμοί βάσης εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και εκπέμπουν συνεχώς ασύρματη ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων 900-2.100 ΜHz.
   Η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ίντερνετ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.

Που υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας;

·         Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α. Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης:
o    δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας
o    σε κτίρια του ΟΤΕ
o    σε κτίρια της Cosmote, της Vodafone και της Wind
o    σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.
o    σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα
·         Σε αραιοκατοικημένες περιοχές οι κεραίες εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ και έχουν ακτίνα κάλυψης ως 20km (υπερκυψέλες)
·         Στις αστικές περιοχές χρησιμοποιούνται κεραίες με μικρότερη ισχύ (μακροκυψέλες με ακτίνα κάλυψης μέχρι 20 Km και μικροκυψέλες μέχρι 1 Κm).
·         Όσο πιο πυκνοκατοικημένη η περιοχή, τόσο περισσότερες οι κεραίες.
·         Είναι συχνά καμουφλαρισμένες σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες, μέσα σε καμπαναριά

2. Κύρια πηγή ασύρματης ακτινοβολίας
   Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται εγκατεστημένες σε κάθε γειτονιά, σε αντίθεση με τις ραδιοτηλεοπτικές που βρίσκονται συνήθως σε υψώματα μη αστικών περιοχών.
Γι’ αυτό παρά την μικρότερη τους ισχύ, αποτελούν σήμερα την κύρια πηγή έκθεσης του αστικού πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες.
   Έρευνα το 2000 στη Σουηδία έδειξε ότι οι εκπομπές από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αποτελούσαν πλέον μόνο το 13% των ασύρματων ακτινοβολιών στα προάστια και το 1% στο κέντρο των πόλεων[xi].

3. Και οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες πιθανά επιβαρυντικές

   Έρευνες έχουν συνδέσει την γειτνίαση σε αυτές με την παιδική λευχαιμία, τον καρκίνο του εγκεφάλου και το μελάνωμα "αρνητικές επιπτώσεις υγείας που προκαλούνται στους ανθρώπους όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία, βλάβες στην μνήμη κλπ, μπορεί να μην απειλούν τη ζωή αλλά έχουν ένα εξασθενητικό αποτέλεσμα που επηρεάζει την ευεξία και στην περίπτωση των παιδιών μπορεί να υπονομεύσει την νευρολογική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη, όπως είναι ήδη φανερό από τις εμπειρίες γειτνίασης παιδικών σταθμών με κεραίες κινητής τηλεφωνίας.


Δεν είναι προτιμότερο για την υγεία μας να υπάρχουν παντού κεραίες;

   Η αύξηση του αριθμού των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή, σημαίνει ότι αυτές θα εκπέμπουν με χαμηλότερη ισχύ για να καλύψουν την ίδια ζήτηση.
Επίσης, το κινητό σας τηλέφωνο θα έχει καλύτερο σήμα και θα σας επιβαρύνει λιγότερο όταν μιλάτε σε αυτό.
   Ωστόσο, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκεστε κοντά σε μια κεραία και να δέχεστε αθροιστικά μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας αφού οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ασύρματο σήμα 24 ώρες το 24ωρο.

Ευθύνεται μόνο αυτός που τοποθετεί κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα του για τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας σε μια γειτονιά;

   Ο ιδιώτης που εγκαθιστά μια κεραία στην ταράτσα του σίγουρα δεν κάνει κάτι το παράλογο αφού:
·         αμείβεται αδρά από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
·         δέχεται ελάχιστη ποσότητα από την ακτινοβολία της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας των κεραιών κατευθύνεται στις γύρω κατοικίες
·         περιορίζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας την κεραία σε γειτονικό σημείο, εκθέτοντας εκείνον σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας και πιθανώς επηρεάζοντας και την αξία του ακινήτου του
   Όσοι χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση και όχι μόνο ο γείτονας που πρόλαβε να βάλει την κεραία στη δική του ταράτσα.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν συμφέρον να διατηρούν μα κεραία κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή χωρίς χρήστες κινητού.
   Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για να μιλάμε, να στέλνουμε φωτογραφίες, να κατεβάζουμε βίντεο, να σερφάρουμε στο ίντερνετ κλπ τόσο περισσότερο αυξάνεται η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας και δημιουργείται η ανάγκη για την εγκατάσταση περισσότερων κεραιών.
Δεν ευθυνόμαστε όλοι για το ισχυρότερο σήμα από τις κεραίες όταν απαιτούμε να μιλάμε χωρίς να διακόπτεται η σύνδεση μας μέσα στο τρένο, στο ασανσέρ, ακόμη και όταν τρέχουμε με το αυτοκίνητο;
   Ακόμη και η συνήθης τακτική να μην κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο τις ώρες του ύπνου (ενώ υπάρχει σχεδόν πάντα και σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι) συντελεί στο να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ακτινοβολίας των κεραιών ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.
Οι κεραίες είναι σαν τους σκουπιδότοπους: (σχεδόν) όλοι τις χρησιμοποιούμε αλλά κανείς δεν τις θέλει δίπλα του!
   Δυστυχώς μαθήματα ηθικής στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να δώσουν μόνο αυτοί που δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό τηλέφωνο.

Τι λέει η νομοθεσία για την νόμιμη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας;

   Η νομοθεσία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μεταβάλλεται συχνά για να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προσταγές των εταιρειών αλλά όχι στα νέα επιστημονικά δεδομένα για τις πιθανές επιπτώσεις υγείας.
   Το νέο νομοσχέδιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, επιταχύνει τις διαδικασίες εγκατάστασης τους και νομιμοποιεί τις υπάρχουσες παράνομες κεραίες σημαίνει ότι θα πρέπει να παρατηρούμε πιο συχνά τι υπάρχει στις απέναντι ταράτσες, αφού οι νέες κεραίες θα τοποθετούνται πιο εύκολα και γρήγορα και θα κατεβαίνουν πιο δύσκολα.

Επιτρέπεται να υπάρχουν κεραίες κινητής δίπλα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία, νοσοκομεία κλπ;

   Τα παιδιά, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι στις τεχνητές ακτινοβολίες.
Ιδιαίτερα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.
   Το κράτος για άλλη μια φορά εντυπωσιάζει με τις ευρηματικές του ιδέες για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού:
·         Επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία κλπ,  αρκεί να μην υπερβαίνονται το 60% των επιτρεπόμενων ορίων. Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα, γιατί οι επιτρεπόμενες τιμές κυμαίνονται σε εκατομμύρια μW/ m2, είναι εξευτελιστικά υψηλές και δεν συναντώνται πουθενά. Τα προτεινόμενα όρια έκθεσης (100 μW/ m2) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβαίνονται.
·         Απαγορεύει την εγκατάσταση πάνω σε σχολεία κλπ. Η εγκατάσταση της κεραίας πάνω σε ένα κτίριο σε επαρκές ύψος, θα σήμαινε ότι η ακτινοβολία της θα κατευθυνόταν στα γύρω κατοικίες και όχι στο ίδιο το κτίριο. Επειδή όμως αυτό απαγορεύεται, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν κεραίες συχνά δίπλα στα σχολεία, νοσοκομεία κλπ (σημεία με πολλούς χρήστες κινητού) εκθέτοντας τα παιδιά και τους ασθενείς σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου