Πέμπτη 18 Απριλίου 2013


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ

Ερευνητική ομάδα:  Χρήστος Ντούμας, Παναγιώτης Σκουτέρης, Γκογκόσης  Μιχάλης , Χατζηλάμπος Ορέστης  

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.  Ιστορική εξέλιξη λειτουργικών συστημάτων

2.  Βασικά περί λειτουργικών συστημάτων

3.  Είδη λειτουργικών συστημάτων

 

1.Ιστορική εξέλιξη

     Όταν τη δεκαετία του 40 παρουσιάστηκαν οι πρώτοι Η/Υ οι οποίοι βασίζονταν στις λυχνίες κενού δεν είχαν λειτουργικό σύστημα. Το input γινόταν τοποθετώντας διακόπτες ανάλογα με το τι θέλαμε να εισάγουμε σε θέσεις ON ή OFF. Όταν όλα ήταν έτοιμα δινόταν από ένα άλλο διακόπτη η εντολή στον υπολογιστή να διαβάσει το συγκεκριμένο input και ανάλογα εάν δεν υπήρχαν άλλα δεδομένα προς εισαγωγή να βγάλει αποτελέσματα ή να περιμένει και επόμενο input…
     Η έξοδος και ανάγνωση των αποτελεσμάτων γινόταν σε ένα πίνακα με ενδεικτικές λυχνίες που ανάλογα εάν ήταν ανοιχτές ή σβηστές ο χρήστης έπαιρνε μια συμβολοσειρά με το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για καθαρό δυαδικό σύστημα και διεπαφή με το υπολογιστικό σύστημα καθαρά στη δική του γλώσσα.
Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει αφού δεν θα είχε καμία εμπορική αξία.
   Η κάθε εταιρία και ομάδα κατασκευής υπολογιστικού συστήματος είχαν την δική τους προσέγγιση πάνω στο θέμα με αποτέλεσμα μόνο αυτός που σχεδίασε και έφτιαξε το σύστημα να μπορεί να το διαχειριστεί κιόλας. Αυτό καθιστούσε τους υπολογιστές αδιάφορους για εταιρίες που θα ήθελαν να μηχανογραφηθούν αφού δεν θα μπορούν να χειρίζονται τους υπολογιστές οι υπάλληλοι τους αλλά μόνο πολύ εξειδικευμένο προσωπικό από τις κατασκευάστριες εταιρίες!!!
Η πρώτη κίνηση φυσικά έγινε από την IBM. Στη δεκαετία του ’50 έχουμε τα πρώτα λειτουργικά συστήματα για τα νέα main frame της εταιρίας.

     Ήδη είχε γίνει πρόοδος στον τρόπο που γίνετε το input των προγραμμάτων ή των δεδομένων με διάτρητες κάρτες ή διάτρητες ταινίες. Στα τέλη της δεκαετίας η IBM είχε παρουσιάσει το πρώτο λειτουργικό της σύστημα για τα μοντέλα IBM 704, 709 και 7090.
    Ωστόσο η μεγάλη πρόοδος γίνετε την δεκαετία του 60. Η IBM πάλι παρουσιάζει το νέο OS/360 για τα δικά της mainframe και άλλοι κατασκευαστές ακολουθούν με τα δικά τους συστήματα. Από τα πρώτα εμπορικά υπολογιστικά συστήματα ήταν της Univac, σημερινή Unisys με το λειτουργικό EXEC-8 και αργότερα OS/2200 το υπάρχει μέχρι σήμερα. Την ίδια εποχή αναπτύχθηκε από το MIT τα εργαστήρια Bell κ.α. το λειτουργικό σύστημα Unix πάνω σε υπολογιστές PDP τότε το οποίο έγινε ένα από τα ποιο επιτυχημένα Λ. Σ. για μεγάλα συστήματα στη αρχή αλλά σε κάθε προσωπικό και φορητό υπολογιστή σήμερα.

     Ήδη όμως είχαν αναπτυχθεί για τα συστήματα αυτά και ανώτερες γλώσσες προγραμματι-σμού οπού επέτρεπαν το προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων με μεγαλύτερη ευκολία και μάλιστα κάποιες είχαν και συγκεκριμένο προσανατολισμό όπως π.χ. η COBOL για τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων.
     Ωστόσο στη δεκαετία του 70 και με την έλευση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων άρχισε η παραγωγή μικρών υπολογιστών καθώς και οικιακών υπολογιστών. Εκείνο το λειτουργικό που έγινε επιτυχία τότε ήταν το CP/M που είχε ως στόχο κυρίως συστήματα με τον 8080 της Intel και τους κλώνους ή συμβατούς με αυτόν επεξεργαστές όπως ο Ζ80.

    Τα λειτουργικά συστήματα τότε επικοινωνούσαν με το χρήστη μέσω εντολών που έδινε ο χρήστης μέσα από το πληκτρολόγιο. Το αποτέλεσμα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, στα μεγάλα συστήματα και mainframe, ο χρήστης το έβλεπε τυπωμένο πάνω σε μηχανογραφικό χαρτί από ένα εκτυπωτή που υπήρχε μπροστά του σαν κονσόλα. Αργότερα αυτό το σύστημα με τον εκτυπωτή αντικαταστάθηκε με τις οθόνες που γνωρίζουμε, ενώ σε πολλά συστήματα το log του Η/Υ τυπώνονταν σε real time από ένα μικρό εκτυπωτή.
     Στα μικρά συστήματα τώρα που αναπτύχθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και ως τα μέσα του 80 λειτουργικά όπως το CP/M ήταν μονόδρομος και η διεπαφή γινόταν μέσω εντολών που πληκτρολογούσε ο χρήστης και το αποτέλεσμα απεικονιζόταν σε μία οθόνη.
   H Microsoft είναι από τις πρώτες εταιρίες που παρουσιάζουν Basic για τα συστήματα με CP/M και αργότερα παίρνοντας το CP/M φτιάχνει το MS-DOS το κυρίως λειτουργικό του IBM PC.

    Τα home συστήματα που αγαπήσαμε από τα τέλη της δεκαετίας του 70 είχαν ένα Λ.Σ. ενσωματωμένο σε μια rom το οποίο ήταν μικρό σε μέγεθος και ο χρήστης χειριζόταν τον υπολογιστή μέσα από ένα περιβάλλον Basic.
     Η πρώτη εταιρία που ανέπτυξε GUI (Graphics User Interface)ήταν η Xerox με το μίνι σύστημα της το Alto. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε σαν ιδέα η apple και εγκαταλείποντας τον apple II παρουσιάζει την Lisa και αμέσως μετά τον Macintosh.

     Το Mac OS ήταν το πρώτο GUI περιβάλλον για προσωπικούς υπολογιστές και αμέσως μετά την προφανή ευκολία χειρισμού ενός υπολογιστικού συστήματος γίνετε προσπάθεια να μπει GUI σε νέα αλλά και παλαιότερα συστήματα.
    Βέβαια υπήρξαν και προσπάθειες από την commodore με το Geos για τα 8bit συστήματα της καθώς και με το EASE για τους MSX2 χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

    Η Microsoft παρουσιάζει τα windows για τον IBM PC και συμβατούς χωρίς όπως επιτυχία. Ωστόσο οι νέοι 16bit υπολογιστές της Commodore, Atari και Acorn έχουν λειτουργικό σύστημα με GUI. H Amiga και ο Atari ST γίνονται επιτυχία παγκοσμίως και το GUI της amiga από τα ποιο αγαπητά. Ο Atari ST καταφέρνει να έχει το δικό του GUI στη rom καθώς επίσης να βγάλει και έκδοση για τους IBM PC με την ονομασία GEM. Αυτό δινόταν μαζί με τα PC της Atari (PC1, PC2) αλλά και με τα συμβατά της Amstrad (PC1512, PC1640).
     H Acorn είχε το δικό της GUI στη σειρά Archimedes όπου στα πρώτα μοντέλα ήταν μέσα στη ROM. To Unix δεν έμεινε και αυτό απ’έξω αφού αναπτύχτηκε γι’αυτό το Xwindows GUI ενώ υπήρξαν και άλλες προσπάθειες από εταιρίες με μεγάλη επιτυχία όπως το solaris της SUN. Η επικράτηση όμως των συστημάτων της IBM κατά την δεκαετία του 90 έκαναν το Amiga OS και το GEM να «εξαφανιστούν» από το προσκήνιο και τα Windows της Microsoft να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ακολουθούμενα από το Mac OS της Apple και το Linux.

     To Linux αν και ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ενός φοιτητή (Linus Torvalds) από τη Φιλανδία να φτιάξει ένα Unix like λειτουργικό για τον προσωπικό του υπολογιστή σήμερα κατάφερε να είναι ένα από τα ποιο επιτυχημένα λειτουργικά. Σε αυτό στηρίζονται και οι σημερινές εκδόσεις των MacOS και Android. Υπήρξαν βέβαια και λειτουργικά με GUI που αφορούσαν αποκλειστικά φορητές συσκευές. Αυτά ήταν τα Palm OS και το Epoc της Psion όπου σήμερα υπάρχει ακόμα ως Symbian σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία λειτουργούν με επεξεργαστές ARM σαν αυτούς που είχε η σειρά Archimedes της Acorn.
     Σήμερα τα Android, iOS και Windows mobile, προσφέρουν απόλυτη ευκολία στη χρήση υπολογιστικών συστημάτων, αρκετά μικρότερων σε όγκο αλλά και κατά πολύ δυνατότερων σε επεξεργαστική ισχύ από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα που είχαν λειτουργικό σύστημα κάνοντας τον Η/Υ κτήμα του καθένα!!!


 2.  Λειτουργικό σύστημα
     Όλοι γνωρίζουμε ότι ο υπολογιστής για να λειτουργήσει πρέπει να έχει ένα λειτουργικό σύστημα (linux, windows, solaris κλπ). Όμως τι ακριβώς είναι ένα λειτουργικό σύστημα;
     Ο όρος Λειτουργικό Σύστημα (Operating System), δηλώνει το σύνολο των προγραμ- μάτων ενός υπολογιστή που ελέγχουν και συντονίζουν τη λειτουργία των μονάδων του. Τα προγράμματα του Λειτουργικού Συστήματος ρυθμίζουν και την λειτουργία των προγραμμάτων των χρηστών, παρέχοντας τα απαιτούμενα μέσα (resource) και εποπτεύοντας την αλληλοδιαδοχή τους. Υπάρχουν πολλοί χρήστες οι οποίοι εργάζονται στον υπολογιστή, με συνέπεια την ύπαρξη πολλών προγραμμάτων. Το πιο βασικό πρόγραμμα του Λειτουργικού Συστήματος είναι ο επόπτης (supervisor). Το πρόγραμμα αυτό διευθύνει το Λειτουργικό Σύστημα .και παραμένει μόνιμα στη μνήμη όσο λειτουργεί ο υπολογιστής . Τα υπόλοιπα προγράμματα του Λειτουργικού Συστήματος δε βρίσκονται μόνιμα στη μνήμη αλλά είναι αποθηκευμένα στη βοηθητική  μνήμη. Ο επόπτης ελέγχει το Λειτουργικό Σύστημα και φορτώνει στη μνήμη τα απαιτούμενα προγράμματα του Λειτουργικού Συστήματος για κάθε συγκεκριμένη επεξεργασία.
     Το Λειτουργικό Σύστημα βελτιστοποιεί την απόδοση της λειτουργίας του υπολογιστή και ενεργεί ως ενδιάμεσο (interface) μεταξύ χρήση και μηχανής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα περιβάλλον συνεργασίας ανθρώπου και υπολογιστή όπου ο προγραμματιστής μπορεί να δημιουργεί τα προγράμματα των εφαρμογών του και ο υπολογιστής να τα εκτελεί.


Οι βασικές εργασίες ενός Λειτουργικού Συστήματος είναι:

•   Να εκτελεί τις  εντολές εισόδου-εξόδου τις οποίες έχει ζητήσει ένα πρόγραμμα κατά την εκτέλεση του.
•   Να χειρίζεται και να αξιοποιεί την κεντρική μνήμη με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
•   Να αξιοποιεί την κεντρική μονάδα επεξεργασίας
•   Να διαχειρίζεται τις περιφερειακές μονάδες (δίσκου, ταινίες κλπ.), παραχωρώντας αυτές στα διάφορα προγράμματα.
•   Να διαχειρίζεται την αρχειοθέτηση των πληροφοριών στο δίσκο, και να εξασφαλίζει  τα αρχεία από λανθασμένη ή κακή λειτουργία προγραμμάτων ή μηχανής
•   Να φορτώνει και να εκτελεί το πρόγραμμα του χρήστη και να εποπτεύει την αλληλοδιαδοχή των προγραμμάτων του ίδιου ή διαφορετικών χρηστών.
•   Να προστατεύει τα προγράμματα του καθώς και αυτά των χρηστών από επέμβαση άλλων προγραμμάτων σε περιβάλλον πολυπρογραμματισμού .
•   Να διατηρεί λογιστικά και άλλα στοιχεία των προγραμμάτων των χρηστών σε περιπτώσεις πολυπρογραμματισμού. Να τηρεί ημερολόγιο της λειτουργίας του υπολογιστή με τα γεγονότα της ημέρας, ποιος χρησιμοποιεί το σύστημα, πότε, πόσο χρόνο σε επεξεργασία, σε είσοδο /έξοδο κλπ.
     Τα περισσότερα ΛΣ, και ιδιαίτερα τα σύγχρονα, είναι οργανωμένα σε επίπεδα (layers). Αυτό σημαίνει ότι κατά τη σχεδίασή τους έχουν διαιρεθεί σε τμήματα, και κάθε τμήμα τους επικοινωνεί μόνο με αυτά που βρίσκονται στο αμέσως ανώτερο ή το αμέσως κατώτερο επίπεδο. Όσα τμήματα χρησιμοποιούν απευθείας το υλικό του υπολογιστή, βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο του ΛΣ. Τα υπόλοιπα τμήματα, που βρίσκονται σε ανώτερα επίπεδα, δεν επικοινωνούν καθόλου με το υλικό, αλλά χρησιμοποιούν τα τμήματα που ανήκουν στο αμέσως κατώτερο επίπεδο.
 
    Στο σχήμα φαίνεται ένα παράδειγμα οργάνωσης ΛΣ σε επίπεδα. Η οργάνωση αυτή βέβαια είναι ενδεικτική, γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές της, αλλά η βασική φιλοσοφία είναι κοινή.
Στο χαμηλότερο επίπεδο ανήκουν τα τμήματα του ΛΣ που διαχειρίζονται:
  • τη μνήμη
  • τα υπό εκτέλεση προγράμματα
  • τις λειτουργίες επικοινωνίας με τις περιφερειακές συσκευές.


3.       Είδη λειτουργικών συστημάτων
     Το Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance. Επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας την συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού ανεπτυγμένων από την Google.

     Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007, παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης του οργανισμού Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εταιριών λογισμικού καθώς και κατασκευής hardware, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη και εξέλιξη ανοιχτών προτύπων στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού.
Λειτουργίες Οθόνης
Η πλατφόρμα είναι προσαρμόσιμη σε μεγαλύτερη ανάλυση (VGA), δισδιάστατες ψηφιακές γραφικές βιβλιοθήκες, τρισδιάστατα γραφικά βασισμένα στην OpenGL ES 1.0 έκδοση χαρακτηριστικών, καθώς και παραδοσιακές απεικονίσεις οθόνης "έξυπνων" συσκευών κινητής τηλεφωνίας.
Αποθήκευση Δεδομένων
Χρήση βάσης δεδομένων SQLite για τις ανάγκες αποθήκευσης
Συνδεσιμότητα
Το Android υποστηρίζει τεχνολογίες συνδεσιμότητας συμπεριλαμβανομένου GSM/EDGE, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, και Wi-Fi.
Αποστολή μηνυμάτων
SMS και MMS είναι οι διαθέσιμοι τρόποι ανταλλαγής μηνυμάτων.
Περιήγηση στον Ιστό
Για την περιήγηση στον ιστό το Android διαθέτει ένα φυλλομετρητή βασισμένο στην ανοιχτή τεχνολογία WebKit.
Υποστήριξη Java
Λογισμικό γραμμένο στην Java είναι δυνατόν να μεταγλωττιστεί και να εκτελεστεί στην εικονική μηχανή Dalvik, η οποία είναι μια εξειδικευμένη υλοποίηση εικονική μηχανής, σχεδιασμένη για χρήση σε φορητές συσκευές, παρόλο που δεν είναι μια πρότυπη εικονική μηχανή Java.
Υποστήριξη Πολυμέσων
Το λειτουργικό Android υποστηρίζει τις ακόλουθα μορφές ήχου, στατικής και κινούμενης εικόνας: H.263, H.264 (σε 3GP ή MP4 container), MPEG-4 SP, AMR, AMR-WB, AAC, HE-AAC, MP3, MIDI, OGG Vorbis, WAV, JPEG, PNG, GIF, BMP.
Επιπλέον υποστήριξη hardware
Το λειτουργικό Android μπορεί να συνεργαστεί με κάμερες στατικής ή κινούμενης εικόνας, οθόνες αφής, GPS, αισθητήρες επιτάχυνσης, μαγνητόμετρα, δισδιάστατους καθώς και τρισδιάστατους επιταχυντές γραφικών.
Περιβάλλον Ανάπτυξης Λογισμικού
Περιλαμβάνει ένας προσομοιωτή συσκευής, εργαλεία για διόρθωση σφαλμάτων, μνήμη και εργαλεία ανάλυσης της απόδοσης του εκτελέσιμου λογισμικού καθώς και ένα επιπρόσθετο για το Eclipse IDE.
Αγορά και Εγκατάσταση Εφαρμογών
Παρόμοια με το App Store του iPhone OS, το Android Market είναι ένας κατάλογος εφαρμογών που μπορούν να μεταφορτωθούν και εγκατασταθούν στην συσκευή άμεσα μέσω ασύρματων καναλιών, χωρίς την χρήση υπολογιστή. Αρχικά μόνο δωρεάν εφαρμογές ήταν δυνατόν να εγκατασταθούν. Εφαρμογές επί πληρωμή ήταν μετέπειτα διαθέσιμες στο Android Market στις ΗΠΑ ύστερα από τις 19 Φεβρουαρίου 2009.
Οθόνη Αφής Πολλαπλών Σημείων
Το λειτουργικό Android είχε εξ ορισμού υποστήριξη για οθόνες πολλαπλών σημείων αλλά η δυνατότητα αυτή έχει κλειδωθεί σε επίπεδο πυρήνα (πιθανόν για αποφυγή παραβιάσεων των πατεντών λογισμικού της Apple στις τεχνολογίες οθονών αφής). Κυκλοφορεί μια ανεπίσημη τροποποίηση (mod) που έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίζει πολλαπλή επαφή (multi-touch), αλλά απαιτεί δικαιώματα πρόσβασης υπερχρήστη (superuser) στη συσκευή για να γραφεί στη μνήμη flash ένας πυρήνας που να μην είναι υπογεγραμμένος (unsigned kernel).
Ιστορικό Ενημερώσεων
     Παρόλο που το Android είναι ένα προϊόν ελεύθερου λογισμικού, ένα κομμάτι της ανάπτυξης του λογισμικού συνεχίζεται σε ιδιωτικό παρακλάδι. Για να έρθει αυτό το λογισμικό σε κοινή θέαση δημιουργήθηκε ένα παρακλάδι του μόνο ανάγνωσης, εν ονόματι "Cupcake". To Cupcake συνήθως συγχέεται με τον τίτλο μιας ενημέρωσης, σε αντίθεση με όσα δηλώνει η ίδια η Google στην ιστοσελίδα ανάπτυξης του Android: "το Cupcake αποτελεί ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, όχι μια επίσημη έκδοση." Αξιοσημείωτες αλλαγές στο λειτουργικό Android θα παρουσιαστούν στο cupcake και περιλαμβάνουν αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης των μεταφορτώσεων (download manager), το framework, Bluetooth, το λογισμικό συστήματος, το ραδιόφωνο και το σύστημα τηλεφωνίας, εργαλεία προγραμματισμού, το κυρίως σύστημα και διάφορες εφαρμογές, καθώς και πληθώρες διορθώσεις σφαλμάτων.
     Στις 30 Απριλίου 2009, κυκλοφόρησε η επίσημη ενημέρωση έκδοσης 1.5 για το Android. Αποτελείται από πολλά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στο γραφικό περιβάλλον:
  • Δυνατότητα καταγραφής κινούμενης εικόνας με την χρήση της αντίστοιχης λειτουργίας του τηλεφώνου
  • Μεταφόρτωση αρχείων βίντεο στο YouTube και εικόνων στο Picasa κατευθείαν από το τηλέφωνο
  • Επανασχεδιασμένο λογισμικό πληκτρολογίου με λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης κειμένου
  • Δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης ασύρματης συσκευής ακουστικού Bluetooth εφόσον εντοπιστεί σε μια συγκεκριμένη απόσταση
  • Νέα widgets και φάκελοι που μπορούν να τοποθετηθούν στην επιφάνεια εργασίας
  • Εφέ αλλαγής οθονών και μενού
  • Διευρυμένη λειτουργία αντιγραφής/επικόλλησης για να περιλαμβάνει δικτυακές διευθύνσεις

Το iOS είναι...

     Το λειτουργικό σύστημα του αμερικανικού ομίλου Apple Mac OS συναντάται σε όλες τις συσκευές του ομίλου στον τομέα ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ στις κινητές συσκευές, όπως τοiPod Touch,το iPhone και το iPad, και στην  Apple TV χρησιμοποιείται η κινητή έκδοση τουiOS.

Διαρκώς εκσυγχρονιζόμενο λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές Apple με οθόνη αφής

     Καθώς το iOS δημιουργήθηκε αρχικά κυρίως για το iPhone (από το 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 ονομαζόταν και iPhone OS), υποστήριζε ανέκαθεν τις οθόνες αφής και τις κινήσεις πολλαπλής αφής. Η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο αποτελεί επίσης μία από τις βασικές λειτουργίες του iOS, ενώ διαθέτει προεγκατεστημένο το πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου της Apple Safari.
     Σε αντίθεση με το Mac OS για iMac και Macbook, το iOS δεν συνδέεται μόνο με το iTunes Store της Apple, αλλά και με το App Store . Έτσι, μπορείτε να κατεβάσετε τραγούδια, βίντεο και διάφορες μίνι εφαρμογές (Apps) για τη διεύρυνση του φάσματος λειτουργιών της συσκευής σας.
     Μάλιστα, από την έκδοση 4 (από το 2010) το iOS προσφέρει τη δυνατότητα Multitasking. Από το iOS 4 και μετά επιτρέπεται και η δημιουργία φακέλων. Πρόκειται για δύο λειτουργίες, οι οποίες προσφερόταν εξαρχής από το ανταγωνιστικό σύστημα Android και το ήδη ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα Symbian.
     Εκτός αυτού, δεν διαθέτουν όλες οι τελικές συσκευές το ίδιο φάσμα λειτουργιών. Λόγω της μικρής μνήμης RAM χωρητικότητας 128 Megabyte, το iPhone 3G και το iPod Touch δεύτερης γενιάς εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν τη λειτουργία Multitasking . Επίσης, η συσκευές δεν διαθέτουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης προσωπικών εικόνων φόντου, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πολύ τον επεξεργαστή και δεν θα ήταν δυνατή  η κίνηση των εικόνων.
    Η αρχική οθόνη όλων των συσκευών iOS λειτουργεί ως βασικό μενού, στο οποίο εμφανίζονται όλα τα εγκατεστημένα Apps με τη μορφή έγχρωμων συμβόλων. Αγγίζοντας το αντίστοιχο σύμβολο με την άκρη του δακτύλου, γίνεται η έναρξη του εκάστοτε App.

Apps: Εφαρμογές που εκτείνονται από παιχνίδια έως συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων

     Τα Apps, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει αρχικά μόνο για το iPhone, είναι συμβατά με άλλες συσκευές iOS, όπως το iPod Touch ή το iPad. Εν μέρει, αυτές οι εφαρμογές μετατρέπονται από την εκάστοτε τελική συσκευή στην αντίστοιχη μορφή (προβολής).
     Τα μίνι προγράμματα διατίθενται στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στο App-Store, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 300.000 Apps (Δεκέμβριος 2010). Κατά κανόνα, οι διάφορες τελικές συσκευές της Apple διαθέτουν αντίστοιχα ειδικά προσαρμοσμένα Apps. Για τις περισσότερες απαιτήσεις των χρηστών υπάρχει και το αντίστοιχο App. Έτσι, στο App-Store θα βρείτε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγικά Apps, εφαρμογές παιχνιδιών και πολλά άλλα.

iWork

     Στα Apps ανήκει και το iWork. Η Apple ανέπτυξε για το iPad μια ειδική έκδοση λογισμικού που μοιάζει με το Office της Microsoft. Με τη βοήθεια του iWork μπορείτε να συντάξετε παρουσιάσεις και κείμενα και να εκτελέσετε υπολογισμούς μέσω φύλλων εργασίας. Το iWork είναι συμβατό με το Microsoft Office. Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα αποστολής αρχείων σ μορφή PDF.

Φωτογραφίες

     Το iPad, το iPhone και το iPod Touch αναπαράγουν φωτογραφίες με τη βοήθεια της ενσωματωμένης εφαρμογής φωτογραφιών. Το πρόγραμμα φωτογραφιών παρουσιάζει τις εικόνες με τη μορφή ενός ψηφιακού φωτογραφικού άλμπουμ. Ακόμη και η προβολή διαφανειών είναι εφικτή.

Βίντεο

     Όλες οι συσκευές Apple με λειτουργικό σύστημα iOS επιτρέπουν την αναπαραγωγή ταινιών και βίντεο. Λόγω του μεγέθους της οθόνης του, το iPad ενδείκνυται φυσικά ιδιαιτέρως για το συγκεκριμένο σκοπό. Υποστηρίζονται οι ακόλουθες μορφές αρχείων: M4V, MOV και MP4. Υποστηρίζονται επίσης βίντεο HD έως και 720p.
    Από το Σεπτέμβριο του 2010 το δωρεάν App VLC Media Player επιτρέπει την αναπαραγωγή περισσότερων μορφών αρχείων, όπως DivX και Xivd.

Συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων

     Στο App Store διατίθενται διάφορες συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων για το iOS. Έτσι, το Amazon προσφέρει μεταξύ άλλων ένα ειδικό Kindle App για το iPhone και το iPad.

Παιχνίδια

    Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα Apps παιχνιδιών για το iOS. Τη μεγαλύτερη αποδοχή γνωρίζουν κυρίως τα παιχνίδια, ο χειρισμός των οποίων πραγματοποιείται μέσω του ενσωματωμένου αισθητήρα κίνησης. Έτσι, το iPhone ανταγωνίζεται εν τω μεταξύ τις κινητές κονσόλες παιχνιδιών, όπως το Nintendo DSi. Το παιχνίδι iOS «Angry Birds» θεωρείται π.χ. εδώ και καιρό κλασικό και περιλαμβάνεται πλέον και στο ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα Android.

Το Symbian είναι...

     Σχεδόν όλοι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν επιθυμήσει κάποια στιγμή με ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Symbian ή ίσως έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά. ΤοSymbian είναι ένα λειτουργικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από τη Nokia. Κατασκευαστές όπως η Samsung και η Sony Ericsson το ενσωματώνουν επίσης στις συσκευές τους. Το Symbian κυκλοφόρησε το 2001 και εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων με τη μεγαλύτερη ποικιλία τελικών συσκευών στον κόσμο. Το Symbian θεωρείται ως σταθερό λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων με μακρά ιστορία.

     Εκτός αυτού, το Symbian προσέφερε αρκετό καιρό πριν το Android και το iOS της Apple ορισμένες λειτουργίες, οι οποίες ενσωματώθηκαν αργότερα από τα εν λόγω λειτουργικά συστήματα. Έτσι, το Symbian προσέφερε σχεδόν από την αρχή τη λειτουργία Multi Tasking, προγράμματα του Microsoft Office, και τη δυνατότητα συγχρονισμού των δεδομένων επαφών και ημερολογίου με προγράμματα όπως το Microsoft Outlook.
     Παρόλα αυτά, το Symbian θεωρείται απαρχαιωμένο σε σύγκριση με το λειτουργικό σύστημα iOS του iPhone της Apple και το Android της Google όσον αφορά τις σύγχρονες απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Symbian δεν σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση στην τόσο δημοφιλή πλέον οθόνη αφής. Επίσης, εδώ και καιρό διατίθενται όλο και λιγότερα App για τα κινητά Symbian και το εύρος τους είναι, όπως και στο παρελθόν, πολύ περιορισμένο σε σύγκριση με το iPhone ή τα έξυπνα τηλέφωνα Android.
     Ενώ κάποιοι κατασκευαστές όπως η Samsung και η Sony Ericsson σκοπεύουν μελλοντικά να εγκαταλείψουν το Symbian, η Nokia επιμένει συνειδητά στο Symbian 3, ιδιαίτερα στη σειρά N.

Έξυπνα και κινητά τηλέφωνα Symbian

     Το Symbian διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, εν μέρει με ειδικό εξάρτημα πλατφόρμας για τα κινητά τηλέφωνα της Nokia, της LG ή της Sony Ericsson.
     Το Symbian «S60 3rd Edition» αποτελούσε επί σειρά ετών την πιο επιτυχημένη παραλλαγή. Από το «S60 5th Edition» το Symbian υποστηρίζει οθόνες αφής.
    Τα συνηθισμένα κινητά τηλέφωνα Symbian διαθέτουν κατά κανόνα σχετικά μικρή οθόνη, κλασικό πληκτρολόγιο επιλογής και ένα ή δύο πλήκτρα μενού. Στα περισσότερα κινητάSymbian η πλοήγηση στο μενού πραγματοποιείται μέσω ενός σταυρωτού πλήκτρου. Το κύριο μενού αποτελείται συνήθως από υποφακέλους, όπου μπορεί κανείς να βρει απλές εφαρμογές ταξινομημένες ανά θέμα, όπως ένα ημερολόγιο ή ένα ξυπνητήρι, αλλά και μικρά παιχνίδια Java.
    Η τελευταία έκδοση (Δεκέμβριος 2010), το Symbian 3, βελτιώθηκε κυρίως ως προς την επιτάχυνση του υλικού και τη διαχείριση της μνήμης, οπότε είναι σαφώς γρηγορότερο και ισχυρότερο. Η επιφάνεια χειρισμού Symbian 3 υποστηρίζει γραφικά 2D και 3D, τα οποία επιταχύνονται από το υλικό εξασφαλίζοντας έναν ομαλό χειρισμό.
     Τα σύγχρονα έξυπνα τηλέφωνα Symbian -κυρίως η σειρά N της Nokia- προσφέρουν πολύ μοντέρνα χαρακτηριστικά, όπως και τα ανταγωνιστικά προϊόντα Apple και Android, ενώ ο χειρισμός τους γίνεται κυρίως μέσω οθόνης αφής, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων πολλαπλής αφής.
     Τα πιο πρόσφατα μοντέλα της σειράς N της Nokia είναι π.χ. εξοπλισμένα με δέκτη GPS, προεγκατεστημένους χάρτες πλοήγησης και εφαρμογή πλοήγησης με αναγνώριση φωνής για οδηγούς και πεζούς.
     Τα έξυπνα τηλέφωνα Symbian διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα θέσης για την αλλαγή της προβολή οθόνης κατά την περιστροφή της συσκευής, καθώς και έναν αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος για την προσαρμογή της φωτεινότητας της οθόνης.
     Όλα τα κινητά τηλέφωνα της σειράς Ν της Nokia με λειτουργικό σύστημα Symbian διαθέτουν ενσωματωμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υψηλής ή πολύ υψηλής απόδοσης και πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων.
     Το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της σειράς Ν, το Nokia N8, μπορεί π.χ. εκτός από την εγγραφή βίντεο σε ανάλυση HD μέσω της ενσωματωμένης κάμερας δώδεκα megapixel, να τα προβάλλει μέσω καλωδίου HDMI στην οικιακή τηλεόραση HD με την ίδια ποιότητα και ήχο Dolby Digital Plus.

App και λογισμικό

     Μπορεί εδώ και καιρό να μην διατίθενται τόσα μίνι προγράμματα για την επέκταση του εύρους λειτουργιών των έξυπνων τηλεφώνων Symbian σε σχέση με το iPhone της Apple ή τα έξυπνα τηλέφωνα Android, αλλά στο Ovi Store της Nokia μπορεί κανείς να βρει και να κατεβάσει πολυάριθμες εφαρμογές και παιχνίδια με επιτάχυνση γραφικών 3D, καθώς και τραγούδια.
  Εκτός αυτού, στις έως και τρεις αρχικές οθόνες των έξυπνων τηλεφώνων Symbian με δυνατότητα ελεύθερης ρύθμισης παραμέτρων διατίθενται Widget γρήγορης πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter και YouTube.
  Επίσης, διατίθεται ένας εξυπηρετητής E-Mail ως Widget, ενώ το προεγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου μπορεί να προβάλει περιεχόμενα Java και Flash.

Λειτουργικό σύστημα με σχετικά μακρά ιστορία

     Το Symbian αναπτύχθηκε αρχικά για PDA και τα πρώτα έξυπνα τηλέφωνα της εταιρίας Psion, ενώ η διαχείρισή του γινόταν για καιρό από την ομώνυμη κοινοπραξία των εταιριών Ericsson, Motorola, Psion και Nokia. Στα τέλη του 2008 η Nokia ανέλαβε αποκλειστικά το Symbian και μεταβίβασε το Symbian OS στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Symbian Foundation, μέχρι που στα μέσα του 2010 το λειτουργικό σύστημα μετατράπηκε σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Συνεπώς, το Symbian έχει σαφώς μακρύτερη ιστορία σε σύγκριση με το iOS και το Android.

Κατασκευαστές

    Acer, Alcatel, Asus, LG, Medion, Motorola, Nokia, Qtek, Sagem, Samsung, Simvalley, Sony Ericsson, Toshiba

Το Blackberry OS είναι…

    Η RIM (Research in Motion), καναδική εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών, είναι παγκοσμίως γνωστή για τα έξυπνα τηλέφωνα Blackberry. Τα ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρηματίες κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης σε διακομιστές e-mail, στο διαδίκτυο και σε άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας. Ωςλειτουργικό σύστημα, η RIM χρησιμοποιεί το Blackberry OS που ανέπτυξε η ίδια.


Σύγχρονο λειτουργικό σύστημα για τρέχουσες απαιτήσεις

     Η τρέχουσα έκδοση 6 του Blackberry OS (Δεκέμβριος 2010) υποστηρίζει εξίσου το χειρισμό μέσω οθόνης αφής, όσο και μέσω πληκτρολογίου, ενώ κατά τα άλλα μοιάζει πολύ με τα σύγχρονα ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως το iOS της Apple ή το Android της Google.
     Έτσι, το Blackberry OS διαθέτει επίσης μια αρχική οθόνη (Homescreen), μέσω της οποίας είναι δυνατή η διαχείριση και εκκίνηση των εγκατεστημένων μικροεφαρμογών (Apps). Το Blackberry OS 6 καθιστά για πρώτη φορά δυνατή τη λειτουργία πολλαπλής αφής, δηλαδή τη σμίκρυνση ή μεγέθυνση εικόνων μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έγιναν γνωστές από το iPhone.
     Εκτός από μια γενική λειτουργία αναζήτησης, μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών περιλαμβά-νονται το προεγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου Webkit, καθώς και η πολύ καλή σύνδεση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και YouTube.
     Μέσω της λειτουργίας γενικής αναζήτησης το Blackberry αρχίζει να ψάχνει με λεπτομέρεια τον εκάστοτε όρο αναζήτησης, ενώ στη συνέχεια η αναζήτηση μπορεί να επεκταθεί στο Google, τοYouTube ή το Blackberry App World.

Καλύτερη επισκόπηση

     Το Blackberry OS προσφέρει διαφορετικές προβολές με σκοπό τη διευκόλυνση του χρήστη κατά τη διαχείριση των εφαρμογών και των περιεχομένων. Επίσης, μπορείτε να προβάλετε την αρχική οθόνη σε πέντε διαφορετικές παραλλαγές: «Frequent» (Συχνά) για την προβολή των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε συχνότερα, «Favorites» (Αγαπημένα) για την προβολή των αγαπημένων σας εφαρμογών, «Media» (Μέσα) για την προβολή περιεχομένων πολυμέσων, όπως μουσική, εικόνες και ταινίες, «Downloads» (Λήψεις) για την προβολή των αρχείων και των εφαρμογών που κατεβάσατε από το διαδίκτυο και «All» (Όλα) για γενική επισκόπηση.
     Εκτός αυτού, μπορείτε για παράδειγμα να τοποθετήσετε επονομαζόμενες συντομεύσεις, δηλαδή εικονίδια μέσω των οποίων σας δίνεται η δυνατότητα να καλείτε πολύ γρήγορα κάποιες συγκεκριμένες επαφές από τον κατάλογο επαφών.

Επικέντρωση στα e-mail και τα μηνύματα

     Τα έξυπνα τηλέφωνα Blackberry επικέντρωναν και εξακολουθούν να επικεντρώνουν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Γι’ αυτό, το Blackberry OS 6 προσφέρει γρήγορη πρόσβαση στο φάκελο εισερχομένων. Επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο, προβάλλονται όλα τα μηνύματα του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων e-mail, καταχωρίσεων στο Facebook ή το Messenger και μηνυμάτων Twitter.

Apps για κάθε ανάγκη

     Το Blackberry OS 6 προσφέρει πολυάριθμα Apps για τη διεύρυνση του φάσματος λειτουργιών. Τα Apps για το Facebook, το BlackBerry Messenger, το MySpace, το Twitter, το Windows Live Messenger, το Yahoo! Messenger, το Google Talk, το AIM, το App World 2.0 και το YouTubeείναι προεγκατεστημένα. Μέσω του διαδικτυακού καταστήματος Blackberry App World μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε πολυάριθμες πρόσθετες εφαρμογές στο έξυπνο τηλέφωνό σας, από επαγγελματικές εφαρμογές έως και παιχνίδια.

Σύνδεση με  τη βιβλιοθήκη iTunes της Apple ή  του Windows Media Player της Microsoft

     Μέσω της λειτουργίας Wi-Fi Music Sync καθίσταται δυνατή η σύνδεση του Blackberry OS μέσω WLAN ή USB στην προσωπική βιβλιοθήκη του iTunes ή του Windows Media Player. Μπορείτε αντιστοίχως να συγχρονίσετε τα περιεχόμενα πολυμέσων με το έξυπνο τηλέφωνο Blackberry. Το εγκατεστημένο Multimedia Player υποστηρίζει μορφές βίντεο MPEG4, H.263, MPEG4 Part 2 Simple Profile, H.264, WMV και μορφές ήχου MP3, AAC-LC, AAC+, eAAC+, WMA, AMR-NB, MIDI, Flac και Ogg Vorbis
     Το Blackberry OS 6 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο BlackBerry Torch, αλλά λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και σε παλιότερες συσκευές.

Λειτουργικό σύστημα της ίδιας εταιρίας για τον υπολογιστή tablet Playbook

     Η RIM χρησιμοποιεί άλλο λειτουργικό σύστημα για τον υπολογιστή tablet Playbook της εταιρίας. Το Blackberry Tablet OS βασίζεται στο μικροπυρήνα Neutrino του QNX, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην αρχική του μορφή στο τομέα της βιομηχανίας, όπως για  παράδειγμα σε αεροπλάνα ή δρομολογητές. Ξεχωρίζει για τη μεγάλη του σταθερότητα και υποστηρίζει περιβάλλον Adobe AIR με Flash Player 10.1, καθώς και Java, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης σε πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου HTML5. Η RIM έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να εξοπλίσει τα μελλοντικά μοντέλα Blackberry με σύστημα QNX, όπως το Blackberry Tablet OS. Εφαρμογές (Apps) για το Blackberry Tablet OS διατίθενται μέσω του διαδικτύου στο Blackberry App World, όπως ακριβώς για τα έξυπνα τηλέφωναBlackberry.

Ένα Windows Phone 7 είναι…

     Το Windows Phone 7 είναι ένα λειτουργικό σύστημα της Microsoft για Smartphone που κυκλοφόρησε το 2010. Με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, η Microsoft επιχειρεί να διαθέσει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ιδιωτικής αλλά και επαγγελματικής χρήσης.  Τα κινητά με Windows Phone 7 έχουν, για παράδειγμα, δυνατότητα αναπαραγωγής των συνηθισμένων εφαρμογών πολυμέσων στους τομείς της μουσικής και του βίντεο. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επιπλέον μία έξοδο HDMI για την αναπαραγωγή υλικού υψηλής ευκρίνειας στην οικιακή τηλεόραση. Οι λάτρεις των κονσολών παιχνιδιού χαίρονται για την ενσωμάτωση της υπηρεσίας Xbox Live της Microsoft.

     Η απλή διαδικασία ενσωμάτωσης σε εταιρικά δίκτυα μέσω των εφαρμογών Microsoft Exchange και Microsoft Sharepoint καθιστούν τα κινητά τηλέφωνα με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ιδανικά και για επαγγελματική χρήση.  Η αποστολή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των ραντεβού και άλλων δεδομένων από τους διακομιστές της εταιρείας είναι ασφαλής χάρη στην κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσω Secure Socket Layer (SSL). Επίσης, στο βασικό εξοπλισμό συγκαταλέγεται και μια ειδική γιακινητά τηλέφωνα έκδοση της σουίτας εφαρμογών γραφείουMicrosoft Office. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενεργοποιούν εξ΄ αποστάσεως τη διαγραφή των δεδομένων ή την φραγή σε περιπτώσεις απώλειας των συσκευών τους.

Τυποποιημένο υλισμικό


     Αντίθετα από την Apple, η Microsoft δεν διαθέτει ένα προϊόν που να συνδυάζει λογισμικό και συσκευές, αλλά στοχεύει στην υιοθέτηση του λειτουργικού συστήματός της από τρίτους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.  Ωστόσο, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων δεσμεύονται από υψηλές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι συσκευές τους. Για παράδειγμα, κάθε συσκευή πρέπει να διαθέτει μια χωρητική οθόνη πολλαπλής αφής με ανάλυση 800 x 480 εικονοστοιχείων (WVGA).
     Ο επεξεργαστής του κινητού τηλεφώνου πρέπει να έχει ελάχιστη συχνότητα ένα Gigahertz και ενσωματωμένη κάμερα με ελάχιστη ανάλυση 5 Megapixel. Μια ενσωματωμένη μνήμη Flash με χωρητικότητα τουλάχιστον 8 Gigabyte, είναι επίσης υποχρεωτική.
     Σε ό,τι αφορά στον τύπο κατασκευής, υποστηρίζονται τρεις διαφορετικές παραλλαγές. Πέρα από τα κλασικά Touchscreen-Smartphone, στην αγορά κυκλοφορούν επίσης μοντέλα με συρόμενο πληκτρολόγιο. Επίσης προβλέπεται και η υποστήριξη των κλασικών κινητών τηλεφώνου τύπου Slider, στα οποία η οθόνη αφής ωθείται προς τα πάνω αποκαλύπτοντας ένα πληκτρολόγιο.
     Οι προδιαγραφές της Microsoft αντιστοιχούν στο επίπεδο των καλά εξοπλισμένων κινητών τηλεφώνων Android και σε ορισμένους τομείς υπερβαίνουν εκείνες του iPhone της Apple (Οκτώβριος 2010).

Hub

     Στο Windows Phone 7, οι θεματικά παρόμοιες εφαρμογές ομαδοποιούνται σε κατηγορίες, τα λεγόμενα Hub. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη οργάνωση των εφαρμογών και ταχύτερη πρόσβαση του χρήστη σε σημαντικές λειτουργίες. Στην αρχική εικόνα της οθόνης του κινητού τηλεφώνου εμφανίζονται δυναμικά όλα τα νέα, όπως για παράδειγμα τα εισερχόμενα email ή τα μηνύματα από το Facebook. Μια συνοπτική παρουσίαση των επιμέρους Hub:

People

     Κάτω από τον τίτλο «People», το Windows Phone 7 ομαδοποιεί email, SMS, διευθύνσεις και ραντεβού. Επίσης εδώ εμφανίζονται ενημερώσεις των λογαριασμών φίλων και γνωστών από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Στο συγκεκριμένο Hub, ο χρήστης μπορεί να δημοσιοποιεί ενημερώσεις για τις δικές του δραστηριότητες στο Facebook και στο Windows Live, την αντίστοιχη υπηρεσία της Microsoft.

Music + Video

     Εκτός από τα αποθηκευμένα στη μνήμη της συσκευής του αρχεία βίντεο και MP3, ο χρήστης έχει πρόσβαση στη διαδικτυακή υπηρεσία Zune της Microsoft και μπορεί να παίζει μουσική και βίντεο που έχει αγοράσει.  Επίσης υπάρχει και ενσωματωμένος ραδιοφωνικός δέκτης.

Marketplace

     Η υπηρεσία Windows Phone Marketplace είναι το ανάλογο του App Store της Apple – ένα από τα χαρακτηριστικά, στα οποία το iPhone οφείλει την επιτυχία του. Σε αυτήν την υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να βρίσκουν μικρές εφαρμογές, τις οποίες μπορούν να κατεβάσουν στο Smartphoneδωρεάν ή έναντι χρέωσης. Για την αρχική φάση έναρξης της υπηρεσίας, τον Οκτώβριο του 2010, η Microsoft υπόσχεται περίπου 1.000 εφαρμογές. Ως μέτρο σύγκρισης: Σήμερα το AppStore της Apple διαθέτει περίπου 270.000 μίνι εφαρμογές (Οκτώβριος 2010).

Pictures

     Στο Hub «Pictures» μπορείτε να βλέπετε φωτογραφίες και βίντεο που έχετε τραβήξει και να τα ανταλλάσσετε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Games

     Με το Windows Phone 7, η Microsoft φέρνει στα Smartphone την υπηρεσία παιχνιδιών Xbox Live, γνωστή από το Xbox. Με αυτό, ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει στο κινητό τηλέφωνο ένα παιχνίδι που άρχισε να παίζει στην κονσόλα. Σύμφωνα με τη Microsoft, υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ των παιχνιδιών στο τηλέφωνο και την κονσόλα.

Office

     Το Hub παραγωγικότητας προσφέρει εφαρμογές του Office Mobile όπως Organizer, το Ημερολόγιο και OneNote. Σε αυτό είναι, επίσης, δυνατή η προβολή και επεξεργασία αρχείων του Office.

Συγχρονισμός

     Οι χρήστες Smartphone με Windows Phone 7 έχουν τη δυνατότητα συγχρονισμού πολλών υπηρεσιών με τον υπολογιστή τους. Για παράδειγμα, στους επαγγελματίες χρήστες διατίθεται η Microsoft Exchange και στους οικιακούς χρήστες η δωρεάν υπηρεσία Windows Live. Όποιος προτιμά τις υπηρεσίες των Yahoo ή Google, όπως το Google Mail ή το Ημερολόγιο Google, μπορεί επίσης να τις συγχρονίσει με το κινητό τηλέφωνό του. Για τη λήψη email διατίθενται οι ευρέως διαδεδομένες μέθοδοι POP3 και IMAP.
      Δεν υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας σύνδεση με τον Η/Υ.  Ο συγχρονισμός μουσικής και βίντεο πραγματοποιείται ασύρματα μέσω WLAN. Προϋπόθεση για αυτό είναι η εγκατάσταση του δωρεάν λογισμικού Zune.

Κατασκευαστές συσκευών

Dell, HTC, LG, Samsung, Microsoft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου