Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα;

Εδώ και μερικές μέρες έχω στην κατοχή μου ένα iPod Touch 2ης γενιάς, που όπως θα γνωρίζουμε όλοι έχει το πασίγνωστο Mac OS X λειτουργικό (γνωστό ως iPhone OS) που τα τελευταία 3 (περίπου) χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και δείχνει μια ανοδική τάση μαζί με λειτουργικά άλλων εταιριών όπως το Android της Google. Αφορμή της δημιουργίας αυτού του άρθρου είναι η συζήτηση που είχαμε με τον φίλο Κωνσταντίνο στο TechBlog περί λειτουργικών συστημάτων αλλά και το πολύ πρόσφατο θέμα του φίλου Γιάννη (aelaraole) στο Myphone για το καλύτερο λειτουργικό σύστημα (μόνο οθόνης αφής). 

Με αφορμή λοιπόν τα πιο πάνω δημιούργησα αυτό άρθρο για να δω τι γνώμη έχουν οι αναγνώστες του MyNextPhone, γιατί η γνώμη του καταναλωτή μετράει περισσότερο. Κάποιος στο forum που συχνάζω είπε «Δηλαδή τι ακριβώς θα κάνετε ρε παιδιά αν έχει ανοιχτό λειτουργικό και το λέτε με αυτό το παράπονο επειδή απουσιάζει;» κάτι το οποίο μου προκάλεσε εντύπωση (άσχετα αν δεν έχει άμεση σχέση με το παρόν άρθρο) και με έβαλε σε σκέψεις. Τελικά χρειαζόμαστε το «ανοιχτό λειτουργικό» ή όχι; Μετά από ώρες συλλογισμού η απάντηση είναι ναι το χρειαζόμαστε κάποιες φορές αλλά αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις του καθενός. Εξηγώντας, αν κάποιος θέλει απλά ένα κινητό για να κάνει την δουλειά του να μπαίνει στο net να κάνει και λίγη πλοήγηση που και που τότε του κάνει ένα κινητό με κλειστό λειτουργικό αλλά αν το θέλει για προγράμματα παιχνίδια και σωστή πλοήγηση (συν κάτι άλλα) τότε μιλάμε το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα είναι σίγουρα καλύτερο για αυτό το άτομο. Μετά την επιλογή του κλειστού ή ανοιχτού λειτουργικού συστήματος πρέπει να διαλέξουμε ποιο λειτουργικό σύστημα (ανάμεσα στα τόσα άλλα) θα φοράει η νέα συσκευή μας μιας και κυκλοφορούν αρκετά ανάμεσα μας.

Τα «ανοιχτά» (κατά κάποιο τρόπο) λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν ανάμεσα μας είναι 5-6 τα οποία ακόμα έχουν κάποιες ελλείψεις-αδυναμίες αφού το καθένα απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Mac Os X (iPhone OS), webOS, Android, Symbian, Windows Mobile και BlackBerry OS είναι οι μόνες επιλογές που έχετε (προς το παρών) για να διαλέξετε. Κάποια από αυτά (όπως θα γνωρίζετε) υπάρχουν χρόνια στην αγορά ωστόσο τελευταία μπήκαν στο παιχνίδι με τις οθόνες αφής και συγκεκριμένα η Nokia, η Samsung και η Sony Ericsson με το S60 5th Edition και κινητά Nokia N97, 5800 και 5530, Omnia HD και Satio, η Palm με το webOS και το κινητό Pre και τέλος η Blackberry με το Storm και Storm 2
Ας πάρουμε πρώτα το λειτουργικό σύστημα Symbian S60 5th Edition που τώρα τελευταία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι με αρκετά κινητά από διάφορες εταιρίες όπως Nokia (N97, 5800 XM, 5530XM), Sony Ericsson (Satio) και Samsung (Omnia HD). Το Symbian είναι ίσως το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα αφού η Nokia κατάφερε να το προωθήσει κατάλληλα μιας και είναι σίγουρα από τις πιο δημοφιλείς εταιρίες που ο κάθε «άσχετος» την γνωρίζει. Ίσως άργησε να μπει λίγο στην ενότητα «λειτουργικό σύστημα και οθόνη αφής» αλλά με την κατάλληλη διαφήμιση και από την ίδια την Nokia αλλά και από την Samsung και Sony Ericsson κατάφερε να κλέψει και πάλι (έστω και για λίγο) την παράσταση με το νέο λειτουργικό σύστημα που ακούει στο όνομα Symbian S60 5th Edition. Που όμως απευθύνεται αυτό το λειτουργικό σύστημα; Με ασφάλεια θα απαντήσω ότι απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν κυρίως ένα multimedia χαρακτήρα για να βλέπουν ταινίες, να βγάζουν φωτογραφίες, βίντεο και όχι σε αυτούς που θέλουν να έχουν ένα επαγγελματικό κινητό τηλέφωνο. Το Symbian S60 5th Edition δεν υπολείπεται σχεδόν πουθενά αφού και εφαρμογές υπάρχουν (όχι πολλές αλλά αρκετές) και ελλείψεις που είχε και έχει το iPhone χωρίς την έκδοση 3.0 τα είχε από την αρχή (βλ. Copy-Paste, Flash Support, Bluetooth κτλ.). Το μόνο μειονέκτημα που έχει είναι η ευχρηστία του, κάτι που αυτό μόνο η Apple με το UI της το έχει αξιοποιήσει πλήρως το οποίο δεν κατάφερε καμία άλλη εταιρία μέχρι στιγμής να κάνει παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Παρ” όλα αυτά όμως το S60 5th Edition είναι ένα αρκετά καλό λειτουργικό σύστημα το οποίο αν ήταν ακόμα πιο εύχρηστο και με περισσότερες εφαρμογές θα ήταν σίγουρα αντάξιο των υπόλοιπων. 

Το λειτουργικό σύστημα που πάντα προκαλεί αντιπαραθέσεις είναι το λειτουργικό της Microsoft και δεν είναι άλλο από τα Windows Mobile 6.1 και 6.5. Η Microsoft αν και αρχικά βρισκόταν σχετικά ψηλά με την πάροδο του χρόνου και την εμφάνιση του iPhone από την γνωστή Apple όλα καταστράφηκαν αφού πλέον ο καταναλωτής κατάλαβε ότι η ευχρηστία, η ταχύτητα και η σταθερότητα του τηλεφώνου είναι το παν και παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα Windows Mobile 6.5 και προηγούμενες εκδόσεις είναι φτιαγμένες για την μη ποθητή γραφίδα κάτι που σίγουρα ο μέσος καταναλωτής απεχθάνεται πλήρως όταν ξέρει ότι κυκλοφορεί ανάμεσα του το λειτουργικό της Apple (iPhone OS) και της Google (Android). Ίσως με την έκδοση 6.5 τα Windows Mobile να άλλαξαν ωστόσο δεν παύουν να είναι ένα facelift και αντιγραφή του iPhone. Δεν μπορούμε βέβαια να τα πούμε και άχρηστα μιας και υπάρχουν αρκετές εφαρμογές και το Office (που μέχρι πριν από λίγο καιρό απουσίαζε από το iPhone), που είναι χρήσιμα στο κάθε άνθρωπο και επαγγελματία, αλλά και το Marketplace που θα ανοίξει σε λίγο καιρό όπου οι κάτοχοι των Windows Mobile τηλεφώνων θα μπορούν εύκολα να κατεβάζουν εφαρμογές. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις τα Windows Mobile δεν είναι για αυτούς που θέλουν ένα multimedia κινητό που να βγάζει καλές φωτογραφίες, να μπορείς να κάνεις πλοήγηση εύκολα στο διαδίκτυο και να βλέπεις ταινίες αλλά για αυτούς που θέλουν ένα «επαγγελματικό» κινητό που θα έχουν όλη την μέρα μπροστά τους για να «βασανίζονται» με διάφορες cooked ROMs με Hard και Soft Reset και πολλά άλλα που άλλοι βαριούνται ή δεν έχουν την ώρα να τα κάνουν. Το όλο καλό στην υπόθεση με τα δύσχρηστα Windows Mobile είναι ότι οι πολλές εταιρίες που τα χρησιμοποιούν (HTC, Samsung, Sony Ericsson κ.α.) μπορούν να φτιάξουν ένα δικό τους User Interface όπως το TouchFLO 3D της HTC και το TouchWIZ της Samsung που απομακρύνουν έστω και για λίγο τα δύσχρηστα και μικρά μενού των Windows Mobile προσφέροντας σας μεγάλα και εύκολα στην χρήση μενού χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση γραφίδας. Τα Windows Mobile είναι ένα καλό λογισμικό για τηλέφωνα παρόλο που είναι δύσχρηστα χωρίς επιπλέον εφαρμογές που να αλλάζουν το User Interface (UI) του τηλεφώνου. Όλα αυτά βέβαια ίσως λυθούν με την επερχόμενη έκδοση των Windows Mobile 7 η οποία όπως λέγεται θα κυκλοφορήσει το 2010 και θα χρησιμοποιεί και την δυνατότητα multitouch που είδαμε αρχικά στο iPhone και αναμένεται να έχουν αρκετά διαφορετική εμφάνιση χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μισητής γραφίδας. Όταν όμως με το καλό έρθουν και τα Windows Mobile 7 θα πρέπει να αλλάξουν και μερικές εφαρμογές (άσχετα αν είναι γραμμένες στην ίδια γλώσσα προγραμματισμού) αφού πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο με τα δάκτυλα κάτι που το iPhone έχει καταφέρει εδώ και 3 χρόνια. 

Ένα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα με μέλλον είναι το Android της Google που το είδαμε για πρώτη φορά στο G1 (Dream) της HTC και αργότερα σε άλλα τηλέφωνα άλλων εταιριών όπως της Samsung (i7500). Το πλήρως ανοιχτό λειτουργικό σύστημα της Google, το οποίο είναι βασισμένο σε Linux είναι ότι πρέπει για τους Developers αφού μπορούν «εύκολα» και «απλά» να φτιάξουν ότι θέλουν. Το λειτουργικό σύστημα της Google (Android) είναι αρκετά ευκολόχρηστο εν αντίθεση με τα Windows Mobile αλλά το μειονέκτημα του είναι ότι δεν είναι τόσο ωραίο στην εμφάνιση όσο ας πούμε του iPhone αλλά και εδώ συμβάλλουν οι εταιρίες με δικά τους UI (User Interface) που φτιάχνουν όπως το Sense της HTC και το επερχόμενο UI της Sony Ericsson που είδαμε πρόσφατα σε βίντεο (ίσως να είναι fake). Το λειτουργικό σύστημα Android είναι ακόμα υπό ανάπτυξη έτσι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα τα οποία ωστόσο θα λυθούν με μελλοντικές αναβαθμίσεις που γίνονται over the air (άλλο ένα πλεονέκτημα εδώ) μέσα σε λίγα λεπτά όπως γίνεται και σε Symbian και webOS. Όπως κάθε εταιρία έχει το δικό της App Store έτσι και η Google για το Android έχει το ίδιο από όπου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ή όχι εφαρμογές και να τις κάνετε εγκατάσταση χωρίς την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το μέλλον του Google Android είναι σίγουρα λαμπρό αφού ήδη άρχισε και αναπτύσσεται περισσότερο με πολλές εταιρίες να το προτιμούν για τα τηλέφωνα τους. Μην ξεχνάμε ότι πίσω του βρίσκεται μια εταιρία που ακούει στο όνομα Google και δεν είναι όποια και όποια! 

Ποιο σημαντικό λειτουργικό αφήσαμε έξω από την συζήτηση; Ω!, ναι το πολυπόθητο Mac OS X γνωστό και ως iPhone OS πίσω από το οποίο βρίσκεται ποια άλλη; Η Apple βέβαια. Το είχαμε δει για πρώτη φορά στο iPhone πριν από 3 περίπου χρόνια και όλοι μεγάλοι μικροί σχετικοί και άσχετοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό βλέποντας το πολύ απλό το User Interface του που δεν είχε καθόλου πλήκτρα εκτός το κεντρικό (Home). Βέβαια βλέποντας όλα αυτά όπως το multitouch, accelerometer, proximity sensor και πολλά άλλα οι ενθουσιασμένοι καταναλωτές ξέχασαν (αρχικά) να δουν τι δυνατότητες και περιορισμούς είχε αρχικά αυτό το νέο OS που δημιουργήθηκε από την Apple. Με την πρώτη έκδοση του iPhone OS το λειτουργικό ήταν απλά ένα τίποτα αφού είχε τόσους περιορισμούς που κανείς δεν φαντάζεται. Όχι Copy-Paste, όχι Bluetooth Transfering, όχι βίντεο, όχι flash support, όχι MMS, όχι έτσι όχι τίποτα. Για να το πούμε πιο καθαρά ήταν ακόμα ανώριμο χωρίς εφαρμογές και ήταν αρχικά κλειστό λειτουργικό αφού η Apple δεν έδωσε το SDK για ανάπτυξη εφαρμογών από developers. Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του και την επιτυχία που είχε κάνει παρά τα μειονεκτήματα του οι Hackers κατάφεραν να το hackarουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (Jailbreak). Μετά η Apple τελικά αποφάσισε να δώσει και το SDK αφού έβλεπε ότι ο κόσμος ήθελε να έχει εφαρμογές και παιχνίδια που να αξιοποιούν πλήρως το Hardware του τηλεφώνου και έτσι έκανε. Τότε είδαμε επίσης και κάποιες εφαρμογές που έμπαιναν στο τηλέφωνο μετά το Jailbreak όπως Installer, Cydia (το καλύτερο), Icy κτλ. οι οποίες σε άφηναν (και αφήνουν) να βάζεις εφαρμογές και Utilities τρίτων που δεν ήθελαν οι developers τους να βάλουν στο App Store ή δεν τους έδινε το δικαίωμα η Apple. Τρία χρόνια περίπου αργότερα από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone έχουμε την έκδοση iPhone OS 3.0 η οποία εξαφανίζει σχεδόν όλα τα μειονεκτήματα που είχαν οι προηγούμενες εκδόσεις όπως MMS, Video, Copy-Paste κτλ. προσθέτοντας επιπλέον ενδιαφέρον δυνατότητες όπως το Push Notifications, Shake to Undo, Spotlight Search κτλ. Βέβαια και αυτή η έκδοση έχει μειονεκτήματα όπως ας πούμε το Flash Support (το οποίο σύμφωνα με τελευταία νέα θα έρθει στο μέλλον), το Multitasking αλλά και η αδυναμία αποστολής αρχείων που βασανίζει μέχρι σήμερα τους κατόχους του iPhone. Όλα σχεδόν βέβαια τα μειονεκτήματα που έχει δεν είναι τίποτα αφού πλέον το App Store μετράει περισσότερες από 55 000 εφαρμογές στο ιστορικό του με 1.5 δισ downloads έτσι οι περισσότερες αδυναμίες του λύνονται με προγράμματα από το App Store ή με εφαρμογές τρίτων από το Cydia (εφόσον γίνει JailBreak). Που όμως απευθύνεται το iPhone και συγκεκριμένα το λειτουργικό του; Μάλλον στους περισσότερους ανθρώπους αφού έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που μέχρι και ιατρικές εφαρμογές έχουν βγει. Το iPhone OS είναι σίγουρα το λειτουργικό του μέλλοντος και αυτό το λέμε χωρίς αμφιβολία. Όταν η κατασκευάστρια εταιρία είναι η Apple τότε τα λόγια είναι περιττά. Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι η δυνατότητα αποστολής αρχείων με Bluetooth χωρίς την εφαρμογή από το Cydia (iBluetooth) που χρειάζεται Jailbreak. Εξαιρώντας όμως τα λίγα μειονεκτήματα του τότε μιλάμε το iPhone OS είναι ίσως το καλύτερο λειτουργικό που έχουμε δει μέχρι σήμερα. 

Αφού μιλήσαμε σχεδόν για όλα τα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν θα μιλήσουμε τώρα και για το Blackberry OS που είδαμε για πρώτη φορά στο Storm της Blackberry. Αναμφίβολα είναι το πιο επαγγελματικό λειτουργικό σύστημα για αυτούς που τα email είναι η μισή δουλειά τους αφού η Blackberry προσφέρει push mail σε πραγματικό χρόνο. Μόνο όμως εκεί τα καταφέρνει πολύ καλά το Blackberry OS αφού σε άλλες λειτουργίες θα το χαρακτηρίζαμε ως μέτριο σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα λόγω του ότι ούτε υποστήριξη εφαρμογών έχει, το browsing όχι τόσο καλό και άλλα τόσα μειονεκτήματα. Σίγουρα το Blackberry OS είναι ακόμα υπό ανάπτυξη στο θέμα οθόνη αφής έτσι ίσως στο μέλλον με την κατάλληλη υποστήριξη της Blackberry να δούμε ένα καλό λειτουργικό σύστημα χωρίς περιορισμούς. Μέχρι τότε καλύτερα να προτιμήσετε άλλες εταιρίες εκτός και αν τα email είναι το παν στην δουλειά σας. 

Τέλος αφήσαμε το εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα της Palm, το webOS που είδαμε για πρώτη φορά στο Palm Pre που κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική. Για το webOS δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη αλλά σίγουρα μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά καλό. Πρώτα απ” όλα είναι και αυτό όπως και το iPhone OS φτιαγμένο μόνο για δάκτυλα έτσι ποτέ δεν θα χρειαστείτε γραφίδα για να το χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι επίσης το ότι μπορεί να συγχρονίσει με το iTunes της Apple παρόλο που σήμερα έβγαλε update που κλειδώνει αυτή την δυνατότητα (κατάφεραν όμως και βρήκαν λύση) αλλά και το ότι υποστηρίζει υπηρεσίες cloud. Δηλαδή μπορείτε άνετα να κάνετε back up μέσω του τηλεφώνου, να πάρετε επαφές από το facebook και να τις βάλετε στο τηλέφωνο και πολλά άλλα. Σημαντική ύπαρξη είναι και το Search παρόμοιο με αυτό που έχει το iPhone που από το οποίο όμως δεν μπορείτε να βρείτε τραγούδια που έχετε πάνω στο κινητό, email και sms. Γενικά θα λέγαμε ότι το webOS ακόμα ωριμάζει αφού βρίσκεται μόνο 1 μήνα στην αγορά και οι εφαρμογές έχουν ξεπεράσει τις 60 (30 από επίσημους developers στο App Store και άλλες 30+ από άλλα άτομα) ενώ μόλις σήμερα δόθηκε το Mojo SDK από την Palm. Σχεδόν κάθε λίγο βγαίνουν νέα updates που γίνονται OTA (Over The Air) αλλά μέχρι στιγμής δεν δόθηκε λύση για μεταφορά αρχείων μέσω Bluetooth και καταγραφεί βίντεο. Οι Hackers παρ” όλα αυτά δουλεύουν μέρα νύχτα και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει πολλά. Το webOS της Palm όπως είπαμε και πριν είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα τα καταφέρει αν η Palm το διαφημίσει κατάλληλα και το αναπτύξει ακόμα περισσότερο. Μέχρι στιγμής τα πάει καλά, θα αντέξει όμως την πίεση από το iPhone και το Android; Το μέλλον θα δείξει, για τώρα μόνο προβλέψεις. 

Γράφοντας τα πιο πάνω κατάλαβα κάτι (το ίδιο ελπίζω και εσείς). Το κάθε λειτουργικό σύστημα απευθύνεται σε διαφορετικά άτομα διαφορετικού επαγγέλματος ή ασχολίας. Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματα του. Σαν Software και όχι Hardware θα έλεγα ότι το iPhone OS πλησιάζει το καλύτερο αλλά ακόμα πιστεύω είναι νωρίς να το κρίνουμε αυτό αφού το παιχνίδι τώρα άρχισε να ανάβει. Εσείς τελικά τι πιστεύετε; Ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα (όχι software και Hardware μόνο Software); Πιστεύετε ότι αξίζει το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα; Αν ναι ψηφίστε πιο κάτω και αν θέλετε αφήστε και σχόλιο. Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη. Εμείς θα είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε όλες φτάνει να μιλάτε ήρεμα και να ολοκληρώνετε την άποψη σας (ελπίζω να μην σας κούρασα!). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου